Podlaga in fiksiranje

Podlaga je osnova dobrega in obstojnega makeup-a. Z njo dosežemo, da je obraz videti zdrav, svež in čimbolj naraven. Med seboj se razlikujejo po gostoti, prekrivnosti, obstojnosti in seveda barvi.

So nekakšna obleka za obraz, saj kožo ščitijo pred raznimi zunanjimi vplivi kot so mraz, smog, UV žarki, veter in drugo. Obogateni so z raznimi vitamini, med katerimi prevladuje vitamin E, ki kožo zaščiti ravno pred že naštetimi zunanjimi vplivi, saj preprečuje sproščanje prostih radikalov. Obogateni so tudi z vlažilnimi sestavinami, raznimi UV filtri, nekaterim so tudi dodane hranilne in aktivne snovi, ki kožo spodbujajo k opravljanju normalnih funkcij.

Zato bi rekli, da govor naših babic, da so podlage škodljive za kožo, ne drži. J

Kako izbrati pravilno podlago?

Zelo pomembno je, da izberemo podlago glede na tip kože. Poznamo različne tipe kož in sicer: 

  1. Suha ( to je koža, ki je iritirana, včasih srbeča in rdeča) – podlage, ki vsebujejo veliko vlage in hranilnih snovi

ali

  • Normalna (to je koža, ki je na pogled videti normalno prekrvavljena in zdrava) – vlažilne podlage, oz. podlage za vse tipe kož

Povezava: Tekoče podlage

  • Mešana (to je koža, pri kateri se čelo, nos in brada mastita (svetita), po navadi so pa lica suha in kdaj pa kdaj tudi rdeča) – podlage za mešan tip kože ali vlažilne podlage
  • Mastna (to je koža, ki se po celotni površini obraza kar precej masti  (sveti) – podlage, ki ne vsebujejo olj, oz. regulirajo sebum in podlage, ki kožo matirajo

ali

  • Zrela (to je koža, kjer je vidnih že kar precej starostnih madežev in gubic) – lahke tekoče podlage z anti-age učinki, ki vsebujejo vlažilne ter hranljive snovi.

ali

Sedaj smo ugotovili kakšen tip kože imamo, moramo pa si določiti tudi pravilen odtenek podlage, ki bo odgovarjal našemu tenu kože. To storimo tako, da nanesemo dva ali tri odtenke na predel lične kosti in prilagajamo odtenku kože na vratu. Tisti, ki ga skorajda ne opazimo, bo zagotovo pravilen. 

Paziti moramo, da nas odtenek obraza ne zavede saj imamo po navadi obraz vedno nekoliko temnejši kot predel vratu. Bodisi zaradi rdečice, sonca, pegic in podobno.

Ko smo izbrali pravilni odtenek, ga moramo tudi pravilno nanesti na obraz. Nanašamo, ga vedno s čopičem saj bo tako najbolj enakomeren nanos. Lahko tudi z latex gobico, ki jo predhodno obvezno namočimo v vodi, vendar vam bo popila kar precej podlage. 

Izbrali smo:

ali

Najbolje je, da pričnemo na sredini čela in ga nanesemo na levo in desno stran, predel senc, nadaljujemo na vekah in predel podočnjakov, ličnice, nos, pod nosom, brada in lična kost. Nanašamo čisto do lasišča in ušes ter robove lepo zabrišemo, da ni vidnih črt. Pri robu ličnic in brade, pa samo zabrišemo pod rob, da se zlije z vratom. Na vrat naj nebi nikoli nanašali podlage, razen v izjemnih primerih kot so razne vidne nepravilnosti. Paziti moramo, da tam kjer smo nanesli pred tem korektor, ne vlečemo s čopičem ampak »tapkamo«, da korektorja ne odstranimo.

Za konec pa je potrebno vse skupaj dodatno utrditi, »zafiksirati«  saj bo le tako naša podlaga obstojna. Pri fiksaciji lahko uporabljamo pudre v kamnu ali prahu.

Naj povem samo še to, da je najbolje izbirati pudre, ki so  transparentni (brazbarvni), saj tako ne moremo zgrešiti pri izbiri pravega odtenka.

Izbrali smo:

Pri izbiri le-teh je spet mogoče dobro, da veste kakšen tip kože imate, saj ima puder v prahu večjo sposobnost vpijanja maščobe kot puder v kamnu. To pomeni, da je puder v prahu vsekakor zelo primeren za mastne kože, puder v kamnu pa za vse ostale.

Fiksirne pudre nanašamo na celoten obraz, ne pozabiti tudi na veke, saj nam bo tako podaljšal obstojnost senčil ter olajšal zabris le-teh.

Pudre v kamnu nanašamo z:

ali

Pudre v prahu pa z :

Obilo užitka pri ustvarjanju vam želim!

Barbara Visket

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja