Korektura obraza

Korekcija obraza je postopek izvajanja make-upa, brez katerega si ni mogoče predstavljati popolnosti. Je nek temelj pri graditvi celote. Če korekturo obraza naredimo pravilno, smo naredili že polovico. Pri tem pa moramo poznati osnovne tehnike, materiale in načine nanosa.

Korektorje uporabljamo za različne namene, ne le za prekrivanje nepravilnosti, ampak tudi za oblikovanje obraza. Razlikujejo se po prekrivnosti, gostoti, po namenu uporabe in seveda tudi po barvi.

Najpogostejše napake na obrazu so predvsem podočnjaki, akne, pigmentacija, materina znamenja, rdečica … njihova značilnost  pa je, da so v različnih barvnih odtenkih (rdeči, rjavi, modri, vijolični …) Pri tem pa moramo poznati pravilne barve korektorjev, ki bodo le-te barve nevtralizirali, oz. izničili.

Zapomnimo si:

  • Rumena barva nevtralizira vijolično
  • Oranžna barva nevtralizira modro
  • Zelena barva nevtralizira rdečo

To pomeni, da vse karkoli imamo na obrazu v vijoličnem odtenku (podočnjaki) nevtraliziramo (izničimo) s korektorjem v rumenem odtenku, vse karkoli imamo na obrazu v modrem odtenku (podočnjaki, žilice) nevtraliziramo (izničimo) s korektorjem v  oranžnem odtenku in vse karkoli imamo na obrazu v rdečem odtenku (rdečica, kuperoza) nevtraliziramo (izničimo) s korektorjem v zelenem barvnem odtenku.

Pri tem je zelo pomembna izbira  kvalitetnih materialov saj vam bodo dala želen učinek, predvsem pa bo manjša poraba in enostavnejši nanos.

Mi smo uporabili:

Pri korekturi obraza moramo biti predvsem osredotočeni na obliko obraza, ki jo imamo. Poznamo različne oblike obrazov. Osnovne oblike obrazov so: Okrogel, trikoten, kvadraten, srčast in seveda ovalen, ki je tudi najbolj pravilna- idealna oblika obraza. Pri senčenju, oz. oblikovanju obraza si boste najbolj enostavno zapolnili, če si boste na svojem obrazu predstavljali oval, vse karkoli ja zunaj oblike ovala, pa potemnite in tako optično preoblikujete obraz oz. ga »zožite«.

Dobro si je zapomniti, da vse karkoli je na obrazu temnega, je prej vidno. To pomeni, da kjerkoli boste začrtali s temnejšim korektorjem bo optično prevladovalo. S temnejšim odtenkom torej prikrivamo.

Kako pa je s svetlenjem?

Svetlimo na predelih, ki jih želimo poudariti. Na primer osrednji del obraza, kot je predel pod očmi, notranji kotički, okrog nosu, pod nosom, kotički ustnic sredina brade in sredina čela.

Kako preoblikovati nos?

Najpogostejše oblike nosu so predvsem nos z dvignjeno konico, grški nos, orlovski nos, širok nos …

  • Pri nosu z dvignjeno konico je potrebno malce potemniti konico saj bo le ta bolj vidna in optično podaljšala nos. Pri tem je potrebno paziti na zabrisovanje, da ni vidnih robov (ga »potapkati« z gobico ali prsti)
  • Pri grškem nosu ni veden koren, zato je potrebno zunanji del nekoliko potemniti, spet pazimo na zabrisovanje, da se vse preliva.
  • Pri orlovskem nosu  je potrebno predel nad poudarjeno kostjo nekoliko posvetliti, da dobimo volumen.
  • Pri širokem nosu je potrebno temniti zunanjo stran nosu in svetliti notranjo stran, da dobimo ožino, pazimo da se vse lepo zabriše in preliva.

Lažje in natančnejše pa bomo seveda vse naredili z uporabo kvalitetnih čopičev in pripomočkov.

Mi smo uporabili:

Pa lepo ustvarjanje vam želim.

Barbara Visket